ARACO este asociație profesionala si patronală, confederativă, reprezentativă pentru ramura de construcții-montaj, conform Legii 62/2011, neguvernamentală și apolitică.

Pentru inscriere descarcati formularul

Conferință organizată împreună de ARIC și ARACO, București, 7.06.2018

Brosura romana
Brosura engleza

(Inregistrare ONLINE)
(Descarca Invitatie)


 


 

 

Media/Comunicate de presa

 

Comunicate de presa

Istoric comunicate
  |   Anul 2013


Comunicat de presa      
Comunicat de presa 03.12.2018

Conferința “2018 – Moment de răscruce pentru infrastructura din România”

 

Asociatia Română a Inginerilor Consultanți și Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții au plăcerea să va invite la prima Conferință organizată în comun “2018 – Moment de răscruce pentru infrastructura din România”.

Conferința va avea loc la București la hotelul Minerva, pe data de 7 iunie.

Având în vedere oportunitățile de dezvoltare a infrastructurii din România dar și provocările din sectorul nostru de activitate generate de lipsa rezultatelor din acest domeniu atât de vital pentru economia țării noastre, ARIC împreună cu ARACO au decis să organizeze această conferință în care să se discute nu numai problemele binecunoscute, cât în mod special soluțiile pe care mediul privat din domeniu le propune.

Principalele teme de discuție ale sesiunilor Conferinței se vor referi la: importanța strategică a etapei de pregătire a proiectelor, importanța și rolul proiectării, rolul consultantului și al antreprenorilor în implementarea proiectelor, noile contracte naționale de lucrări, necesitatea proiectelor de tip PPP, problemele în infrastructura urbană în contextul dezvoltărilor imobiliare, etc.

Aceste teme vor fi abordate de specialiști din domeniu, experți în proiectare, supervizare și execuția lucrărilor de infrastructură. De asemenea au fost lansate invitații de participare ca speakeri către reprezentanții autorităților publice cu atribuții în domeniul infrastructurii - Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Management POIM, C.N.A.I.R. precum și ai principalelor instituții finantatoare – Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială.

Mai multe informații legate de eveniment găsiți pe: www.aric.org.ro, www.araco.org
Comunicat de presa


  SOLUTIILE PROPUSE DE ARACO PENTRU IESIREA DIN RECESIUNE A SECTORULUI DE CONSTRUCTII DIN ROMANIA


Comunicat de presa

COMUNICAT de presa

 Cine rezolva problemele sectorului de constructii cand

Guvernul are cu totul alte teme pe  agenda !?...

 

1.      REALITATILE  Finalului  de aN 2017

 Contextul economico-social general la finalul anului 2017, confirmand estimarile ARACO, este  caracterizat concis de:

 

a. Volumul valoric al activitatii in sectorul de constructii in 2017 a continuat sa scadă mentinand in mod regretabil recesiunea tehnica confirmată de Eurostat la finalul anului 2016. Practic, in 2017, volumul valoric a ajuns la 8,86 mld. Euro, un mimim al perioadei 2008-2017, reducandu-se substantial fata de anul precedent.

 

 

Indicator / An

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

Producție realizată

( mld. Euro)

15,3

11,7

9,7

9,331

9,330

9,360

8,985

10,02

9,64

8,86

Număr mediu

(mii angajați)

414,6

366,6

317,1

313,3

342,6

347,7

348,0

361,6

377,5

384,6

 

Sectorul constructiilor ingineresti s-a redus in 2017 cu 21% ;

Sectorul constructiilor nerezidentiale s-a diminuat cu 12,6%;

Sectorul constructiilor rezidentiale s-a majorat cu 69,7%;

Sectorul lucrarilor de de intretinere si reparatii curente a scazut cu 24,6%;

Sectorul lucrarilor de reparatii capital s-a redus cu 17,7%;

 

In 2017 statul a investit  doar 26,7 miliarde lei, fata de 29,5 miliarde lei in 2016 si fata de 41,3 miliarde lei in 2015;

 

b. Venitul mediu brut pe salariat a fost in 2017 de 512 euro/luna, in crestere cu 6,44% fata de anul precedent in timp ce productivitatea medie anuala a fost de 23.047 euro/salariat, in declin cu 7,3% fata de 2016.

 

c. Ponderea in PIB a sectorului de constructii  in 2017 a scazut la 4,6 % in conditiile in care potentialul sectorului este de cca 8-9 %.

 

d. Revolutia fiscala continua promovata de Guvern in 2017 a amplificat impredictibilitatea in ceea ce priveste echilibrele financiare precare ale societatilor de constructii.

 

e. Reforma in achizitii publice nu a fost finalizata in ciuda implementării directivei CE in aprilie 2016. In luna iulie 2017, CE a respins argumentat proiectul de model de contract propus de Guvernul Romaniei, model neagreat de organizațiile patronale si profesionale de profil din tara.  In ianuarie 2018, Guvernul a adoptat Modelul de contract national, dupa consultarile cu mediul patronal, cu asistenta BEI, pentru proiecte mai mari de 5 milioane euro.

 

f. Eșecul relansarii investiționale in 2017 si amputarea investițiilor la rectificarile bugetare au amplificat efectele profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector.

 

g. Promovarea in mai 2017 a OMT 600/2017 a generat abuzuri grave si dezechilibre inacceptabile pentru societățile de constructii.

 

h. Pericolul extrem de mare identificat de viitoarele misiuni de audit ale Comisiei Europene sa se soldeze cu importante corectii financiare pentru proiectele din POIM licitate sub OMT 600/2017, cu impact negativ asupra corectei gestionari a fondurilor europene aferente POIM 2014-2020, avand in vedere ca aceste proiecte vor avea la baza un contract profund dezechilibrat, neaprobat de catre Comisia Europeana si adoptat cu incalcarea unor prevederi legale.

 

i. Clarificarea prin Nota a MFE-ANAP in februarie 2018 a aspectelor fiscale pentru proiectele in derulare ca urmare a modificarii Codului fiscal si trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

 

j. Probleme ale antreprenorilor in ceea ce priveste receptia lucrarilor executate si recuperarea garantiilor, amanate nejustificat de beneficiari.

 

k. MDRAP nu a gestionat eficient promovarea Normelor specifice privind certificarea operatorilor din sectorul de constructii.

 

l. ARACO a organizat in februarie, 2018 prima sesiune de certificare a capabilitatii societatilor de constructii fiind emise certificate pentru BOG’ART SRL Bucuresti, ACI Cluj SA, RECON SA Craiova, DAS SRL Iasi, ELCO SA Botosani, HIDROTERM SA Roman, AGRICONSTRUCT SRL Bacau.

 

m. Acutizarea crizei calitativ - cantitative de personal calificat/necalificat in sector.

 

n. In 2017 sectorul de constructii a fost confruntat  si cu efectele negative ale:

 

•         Abuzurilor repetate ale entitatilor achizitoare si ale entitatilor de control dublate de nepromovarea Legii preventiei,

•         Declinului sever al investitiilor publice in cursul perioadei  2016-2017 cu efecte directe in penuria de contracte noi, alterand capabilitatile tehnice si umane ale multor societati,

•         Inexistentei unui minister care sa aiba atributii directe si coerente legate de  reglementarile  necesare sectorului de constructii,

•         Faptului ca sectorul de constructii a fost si a ramas, in mare masura, ostatic al mediului politic,

•         Agresivitatii reprezentantilor politici in materie de control al fluxurilor financiare pentru proiectele de constructii.

•         Intarzierilor semnificative in ceea ce priveste receptia lucrarilor si plata creantelor ,

•         Problemelor curente cu care se confrunta proiectele finantate din programele operationale comunitare.

•         Reglementarilor excesive si incoerente pentru sectorul de constructii.

  

2.  PROPUNERILE  ARACO  pentru iesirea din recesiune a sectorului de constructii incepand cu 2018 sunt urmatoarele:

 

1.      Relansarea urgenta, substantiala si responsabila a investitiilor publice, a POIM si a celorlalte programe operationale comunitare cu efecte  benefice directe in planul dezvoltarii infrastructurii de transport, infrastructurii hidroenergetice, proiectelor edilitare, infrastructurii termo energetice si de transport energetic, infrastructurii de sanatate, infrastructurii educationale etc. Prioritatea trebuie pusa pe proiecte, ceea ce va amplifica si atragerea de fonduri comunitare !

2.      Organizarea cat mai rapida a licitatiilor in 2018 si semnarea contractelor odata cu asigurarea finantarilor aferente.

3.      Clarificarea aspectelor legate de split TVA intr-un sector unde perioada medie de incasare a creantelor este de 7 luni.

4.      Corelarea prevederilor din Codul de procedura fiscala cu cele din Legea insolventei astfel incat societatile de constructii aflate in insolventa sa poata participa in procedurile de achizitii publice.

5.      Monitorizarea dinamica a demersurilor de “etatizare” a unor activitati de constructii de catre CNAIR, PMB si alte autoritati contractante nationale sau locale urmata de interventiile necesare la Guvern, Consiliul Concurentei si CE.

6.      Reluarea negocierilor cu mediul patronal si profesional asupra proiectului de Cod al Urbanismului, Amenajarii Teritoriului si Constructiilor promovat de MDRAPFE din 2016.

7.      Inceperea negocierilor asupra Normelor privind certificarea profesionala a operatorilor din sectorul de constructii in baza Legii Calitatii actualizata.

8.      Protejarea mecanismului sectorial de protectie sociala a personalului din constructii in perioada timpului nefavorabil prin Casa Sociala a Constructorilor, membra a Asociatiei Europene a Institutiilor Paritare, unde ARACO este membru fondator.

9.      Promovarea unor masuri care sa limiteze efectele negative ale Directivei privind detasarea muncitorilor actualizata.

10.  Convenirea si promovarea unor masuri sustenabile impreuna cu Guvernul si autoritatile locale pentru contracararea crizei de personal calificat/necalificat

11.  Promovarea unor masuri concrete care sa viabilizeze demersurile in planul invatamantului dual in constructii.

12.  Reactivarea substantiala a activitatilor clusterului format in 2015 de organizatiile patronal-profesionale din sectorul de constructii.

13.  Promovarea in structura Guvernului a unei entitati care sa aiba atributii/responsabilitati directe si coerente legate de reglementarile necesare sectorului de constructii.

 

 Laurentiu Plosceanu

Presedinte                                                                                                                  08.03.2018

ARACO

- Comunicat de presa –

Cine rezolva problemele sectorului de constructii cand

clasa politica are cu totul alte teme pe agenda !?

 

A. Contextul actual

a. Volumul valoric al activitatii in acest sector a scăzut in 2016  cu  cca 5 % raportat la anul 2015. Declinul e validat in Decembrie si de Eurostat care confirma reintrarea sectorului in recesiune.

b. Practic, s-a ajuns la o valoare comparabila cu cea din perioada 2011-2013 in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje incerte de profitabilitate.

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Productie realizata

( mld. Euro )

15,3

11,7

9,7

9,331

9,330

9,360

8,985

9,84

9,37

Nr. mediu  angajati sector

( mii angajati )

414,6

366,6

317,1

313,3

342,6

347,7

348,8

361

377,7

 

c. Reforma in achizitii publice e departe de a fi finalizata in ciuda implementării directivei  CE  in  Aprilie 2016 ! Nu exista încă un model convenit de contract pentru achiziții publice. Se anunța in curând o amendare a Legii Achizițiilor publice cu aplicare in Energie, Sănătate si Transporturi !

d. Relansarea investitionala pentru 2016 a fost un eșec iar pentru anul in curs istoria pare a se repeta ! Efectele probabile vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor  din sector !

e. Nestartarea Programelor operationale deși am ajuns la 1/2 cadrului financiar comunitar. Semnalele pozitive din segmentele rezidential si comercial sunt contracarate de semnalele negative din zona de infrastructura, mediu si dezvolatare regionala !

f. Reducerea semnificativa a expunerilor bancare pe sectorul de constructii complementata cu absenta unei banci de investitii autohtone.

B. Principalele riscuri ale anului 2017  cu care sectorul de Constructii se confrunta sunt:

•      Intrarea in inactivitate a multor societati de constructii generata de nivelul redus al investitiilor publice  precum si de amânarea nejustificata de catre beneficiari a unor recepții ajunse la termen.

•      Sincope consistente in asigurarea finantarii pe proiectele incepute,

•      Mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc.

•      Majorarea nivelului minim al salariului de la 01.02.17 in contextul absentei mecanismului contractual de ajustare a prețurilor.

•      Toleranta complice a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare prealabila a capabilitatii tehnice si umane in lipsa unor reglementari  adoptate,

•      Apetitul unor beneficiari cum sunt CNIR sau PMB de a executa lucrari in regie proprie sau cu firme nou înființate in acest scop.

•      Menținerea unor cerințe minimale legate de palmares  prea mari pentru proiectanți si constructori in condițiile in care in ultimii ani investițiile au scăzut.

•      Efectele negative generate de implementarea intarziata a MPGT.

•      Întârzierea promovării Legii Prevenției.

•      Necorelări între legislația fiscală si cea a insolventei care devin bariere pentru firmele aflate in insolventa in vederea participării la licitații.

•      Proiectul de modificare a Directivei CE privind detasarea lucratorilor.

•      Dezinteresul guvernamental in materie de de promovare a unor programe de reabilitare a structurilor inalte critice, programe de consolidare la risc seismic, programe de desazbestizare etc.

•      Dezinteresul guvernamental in materie de implicare a organizatiilor profesionale si patronale relevante in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor anuntat de MDRAP.

 

C. Principalele masuri si propuneri pe care ARACO le sustine public la începutul  anului 2017 sunt următoarele:

1.    Anunțarea publica de catre guvernul actual prin ministerele sale precum si de catre autoritățile locale a etapelor relansarii proceselor investitionale din surse comunitare/ naționale/locale cu detalierea listelor de proiecte si  cu precizarea asigurarii/disponibilitatii resurselor financiare aferente.

2.    Promovarea prioritizata de catre Guvernul Romaniei prin ministerele aferente a investitiilor in continuare si a celor noi in domeniile infrastructurii rutiere, a infrastructurii CF, a infrastructurii de mediu, a infrastructurii energetice clasice si verzi, a infrastructurii edilitare, a infrastructurii din domeniul sanatatii, a infrastructurii agricole si din turism, a constructiilor de locuinte noi (inclusiv locuinte sociale), a programelor de reabilitare energetica a cladirilor vechi si noi, private sau publice.

3.    Promovarea in regim de urgentă a unui model de contract pentru proiectele finanțate public,  de catre ANAP / MFP / MDRAPFE cu consultarea asociațiilor profesionale si patronale relevante.

4.    Promovarea in regim de urgentă a unui mecanism de ajustare a prețurilor pentru lucrările in continuare ca urmare a efectelor majorării salariului minim asupra cheltuielilor cu manopera.

5.    Solicitarea poziției Consiliului Concurentei pe tema lucrărilor in regie proprie la fosta CNADNR sau a companiei de constructii înființata de PMB.

6.    Monitorizarea dinamica a implementarii Master Planului General de Transport

  7. Extinderea  cerinței minime pentru experienta similara atat pentru proiectanti  ( eventual la 5 ani) cat si pentru constructori ( eventual la 7 ani ).

   8.  Necesitatea corelarii dispozitiilor din Legea insolventei cu cele din Codul de procedura fiscala si cu cele din Ordinul 3654/2015 privind procedura de eliberare a certificatului fiscal din perspectiva accesului firmelor aflate in insolventa la procedurile de licitatie publica,

   9.  Clarificarea aspectelor legate de proiectul de lege cu TVA zero la vanzarile de locuinte din perspectiva cadrului legislativ comunitar si al efectelor urmarite, precum si analizarea posibilitatii mentinerii cotei reduse de 5% atat la prima vanzare cat si la urmatoarele ( prin reducerea cotei tot la 5%)

10. Promovarea  si sustinerea financiară a unor  programe speciale ( eficientizare energetică, structuri critice, protectie antiseismica, eliminare azbest din cladirile existente).

11.  Înființarea unei structuri ministeriale/ departamentale in cadrul Guvernului Romaniei cu atribuții directe metodologice si de reglementare in ceea ce privește activitățile specifice sectorului de constructii.

 

Presedinte,

Laurentiu Plosceanu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    23.03.2017

 

ARACO

- Comunicat de presa –

RISCURI SEMNIFICATIVE PENTRU SECTORUL DE CONSTRUCTII IN 2016 !

SE IMPUN MASURI ANGAJANTE POLITIC SI ECONOMIC !

Comunicat de presa 08.04.2016

Revista presei:

Articol bursa

Articol Agerpres

http://www.mediafax.ro/economic/araco-romanii-construiesc-tuneluri-cai-ferate-germania-tara-dati-parte-brutalitate-straini-infrastructura-con-struita-firme-romanesti-cele-straine-existe-impact-real-eco-nomie-15233758

 http://www.zf.ro/zf-24/araco-romanii-construiesc-tuneluri-cai-ferate-germania-tara-dati-parte-brutalitate-straini-infrastructura-con-struita-firme-romanesti-cele-straine-existe-impact-real-eco-nomie-15229878

http://www.capital.ro/plosceanu-constructorii-risca-sa-aiba-un-an-inactiv-in-2016.html

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/

http://www.arenaconstruct.ro/in-absenta-investitiilor-2016-va-fi-ultimul-esec-pentru-multi-constructori/?utm_source=Newsletter__Newsletter&utm_medium=araco.org&utm_campaign=newsletter_293655

http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/04/12/araco-riscuri-semnificative-pentru-sectorul-de-constructii-in-2016-se-impun-masuri-angajante-politic-si-economic/

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/araco-antreprenorii-straini-au-crescut-cu-70-80-pretul-lucrarilor-de-constructii.html


http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/araco-antreprenorii-straini-au-crescut-cu-70-80-pretul-lucrarilor-de-constructii.html

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/analiza-constructorii-acuza-anaf-de-practici-fiscale-ilegale-si-abuzive.html
http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/analiza-constructorii-acuza-anaf-de-practici-fiscale-ilegale-si-abuzive.html

 


 
 
 
 
 
 

TROFEUL CALITATII ARACO – ediția a XIII-a 07.12.2018

Sedința CONSILIULUI CENTRAL al ARACO, 2018 07.12.2018

Formul CONSTRUCTORI 2018 21.11.2018

Ședința CD al ARACO 20.11.2018

Comisia de Jurizare a Trofeului Calității ARACO 2018 19.11.2018

Întâlnire de lucru ARACO – FPSC – ANAP 14.11.2018

Întâlnire de lucru ARACO – FPSC 06.11.2018

Sedinta certificarea capabilitatatii profesionale a societatilor din constructii 29.10.2018

Intalnire de lucru ARACO - AMT 24.10.2018

Intalnire ARACO- Decanul Facultatii de constructii Timisoara 15.10.2018

Participarea ARACO la Conferinta ADR Vest Timisoara
15.10.2018

Sedinta CD ARACO
01.10.2018

Intalnire de lucru ARACO-AEXA 14.09.2018

Sedinta CD ARACO
30.07.2018

Intalnire de lucru MFE
17.07.2018

Participarea ARACO la Gala Patronatelor
03.07.2018

Participarea ARACO la intalnirea cu Viceprim-ministru Viorel Stefan, 13.06.2018

Sedinta CD ARACO, 11.06.2018

Participarea ARACO la Conferinta SINUC, 08.06.2016

Conferinta "2018-Moment de rascruce pentru infrastructura din Romania", 07.06.2018

Participarea ARACO la intalnirea cu Ministrul Transporturilor Lucian Sova organizata de FIC, 05.06.2018

Participarea ARACO la sedinta CDS – MFP 25.05.2018

Sedinta Filialei ARACO-Cluj Napoca, 11.05.2018

Intalnire de lucru ARACO-ARIC, 09.05.2018

Dezbaterea publica referitoare la pachetul de simplificare a legislatiei privind achizitiile publice, MFP, 25.04.2018

Vizita de lucru la Centrul de pregatire profesionala duala, Erfurt, Germania, 23-24.04.2018

Gala Premiilor de Excelenta pentru studentii UTCB, 18. 04.2018
Intalnire de lucru ARACO-ARIC, 12.04.2018

Participarea ARACO la Adunarea generala a FIEC, 11.04.2018

Participarea ARACO la consultarea publica organizata de ANAF, 02.04.2018

Participarea ARACO la evenimentul organizat de UGIR si Curierul National, Slatina, 29.03.2018

Sedinta CD a ARACO, 26.03.2018

Participarea ARACO la evenimentul organizat de UP Timisoara, 23.03.2018

Lansare proiect TANSIRC, Brussels, 16.03.2018

Simpozion BITUM 2018 ( OMV+ARACO), SIBIU , 15-16.03.2018

Intalnire de lucru ARACO-ARIC, 09.03.2018

Conferinta de presa ARACO, 08.03.2018

Sedinta de certificare a capabilitatii societatilor, 26.02.2018

Intalnire de lucru ARACO-Die Deutsche Bau Industrie, Berlin, 20.02.2018

Delegatie ARACO la BAUTEC, Berlin, 19-21.02.2018

Intalnire de lucru ARACO-BCC, Sofia, 16.02.2018

Sedinta CD al ARACO, 31.01.2018

Participarea ARACO la Targul ENIPE 2018, Istanbul, 11-12.01.2018

Participarea ARACO la Congresul FIEC, Paris, 01.12.2017

Conferinta Nationala a ARACO, 29.11.2017

Trofeul Calitatii ARACO,editia XXII, 29.11.2017

Conferinta de presa ARACO, 28.11.2017

Participarea ARACO la la dezbaterea publica " Criza fortei de munca-Impactul asupra marilor proiecte de infrastructura" organizat de Intact Media Group la Palatul parlamentului, 27.11.2017

Conferinta de presa ARACO, 26.11.2017

Consultare MDRAPFE, AM POIM, BEI pe Modelele de contract, 14.11.2017

Consultare ANAP pe Modelele de contract, 14.11.2017

Sedinta CD al ARACO, 14.11.2017

Sedinta Colegiului Permanent al UGIR, 13.11.2017

Intalnire de lucru ARACO-ANAP, 11.12.2017

Sedinta Comisiei de jurizare a Trofeului Calitatii ARACO, 09.11.2017

Participarea ARACO la SINUC 2017, 03.11.2017

Participarea ARACO la Conferinta RoBUILD, 02.11.2017

Sedinta Colegiului Permanent al UGIR, 02.11.2017

Intalnire de lucru ARACO-ARIC, 01.11.2017

Semnare Memorandum OMT 600, 10.10.2017

Sedinta CD al ARACO, 09.10.2017
Sedinta membri ref OMT 600, 05.10.2017

Participarea ARACO la Conferinta AIIR, 04.10.2017

Intalnire de lucru ARACO-FPSC, 02.10.2017

Sedinta membri ref OMT 600, 25.09.2017

Sedinta membri ref OMT 600, 06.09.2017

Intalnire de lucru TFC-CDR, 12.07.2017

Sedinta CD al ARACO, 10.07.2017

Participarea ARACO la Congresul FIEC, 09.06.2017


Arhiva de

 
       
   
   
 
Harta site
PREZENTARE
- prezentare ARACO

- hotararea de constituire
- statutul ARACO
- structura ARACO
- comitetul director
- consiliul central
- descrierea sectorului
- parteneriate
INFORMATII UTILE
-
noutati legislative
- noutati FIEC
- noutati CESE
- informatii UE
-
cereri de oferta

- oferte cursuri de pregatire
LEGISLATIE
-
legislatie specifica utila
- proiecte legislative
PARTENERIAT SOCIAL
- acordul social sectorial 2007-2009
- contract colectiv de munca
- casa sociala a constructorilor
- casa de meserii a constructorilor
- casa de siguranta in mediul de munca a constructorilor
- casa de concedii a constructorilor – 3C-
- comitetul paritar pentru muncitori migranti
- comitetul paritar pentru trusturi transnationale
- AEIP
- CES
- Fuziune dintre FGS FAMILIA si FNSCM Anghel Saligny
CERTIFICARE
- certificarea calificării profesionale a societăților de constructii
- certificarea produselor pentru constructii

 
MEDIA
-
comunicate de presa
- articole
- conferinte de presa
 EXTERN
-
parteneriate
- misiuni economice
- conferinte
- intruniri
- noutati parteneri externi

- licitatii externe
EVENIMENTE
- conferinte nationale
- conferinte regionale
- trofeul calitatii ARACO
- gala constructorilor de top
-
conferinte, seminarii, ateliere
PUBLICATII
-
buletinul ARACO
- alte publicatii
 PROIECTE
-
proiecte finalizate
- proiecte in derulare
- proiecte in pregatire

 

optimizat pentru Internet Explorer rezolutii mai mari de 1024x768

ARACO 2009