ARACO este asociaţie profesionala si patronală, confederativă, reprezentativă pentru ramura de construcţii-montaj, conform Legii 62/2011, neguvernamentală şi apolitică.
 Prima conferinta organizata de FIDIC in Romania, 12-13 martie 2015 - Beneficiaza de ultimele zile de inscriere cu discountConferinta profitabilitatea si reducerea costurior de operare
28.03.2014 

 

Media/Comunicate de presa

 

Comunicate de presa

Istoric comunicate
  |   Anul 2013


Comunicat de presa

  SOLUTIILE PROPUSE DE ARACO PENTRU IESIREA DIN RECESIUNE A SECTORULUI DE CONSTRUCTII DIN ROMANIA


Comunicat de presa

ARACO

- Comunicat de presa

Cine rezolva problemele sectorului de constructii cand

clasa politica are cu totul alte teme pe agenda !?

 

A. Contextul actual

a. Volumul valoric al activitatii in acest sector a scăzut in 2016  cu  cca 5 % raportat la anul 2015. Declinul e validat in Decembrie si de Eurostat care confirma reintrarea sectorului in recesiune.

b. Practic, s-a ajuns la o valoare comparabila cu cea din perioada 2011-2013 in conditii de productivitate mult mai redusa si cu marje incerte de profitabilitate.

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

Productie realizata

( mld. Euro )

15,3

11,7

9,7

9,331

9,330

9,360

8,985

9,84

9,37

Nr. mediu  angajati sector

( mii angajati )

414,6

366,6

317,1

313,3

342,6

347,7

348,8

361

377,7

 

c. Reforma in achizitii publice e departe de a fi finalizata in ciuda implementării directivei  CE  in  Aprilie 2016 ! Nu exista încă un model convenit de contract pentru achiziții publice. Se anunța in curând o amendare a Legii Achizițiilor publice cu aplicare in Energie, Sănătate si Transporturi !

d. Relansarea investitionala pentru 2016 a fost un eșec iar pentru anul in curs istoria pare a se repeta ! Efectele probabile vor fi profund negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor  din sector !

e. Nestartarea Programelor operationale deși am ajuns la 1/2 cadrului financiar comunitar. Semnalele pozitive din segmentele rezidential si comercial sunt contracarate de semnalele negative din zona de infrastructura, mediu si dezvolatare regionala !

f. Reducerea semnificativa a expunerilor bancare pe sectorul de constructii complementata cu absenta unei banci de investitii autohtone.

B. Principalele riscuri ale anului 2017  cu care sectorul de Constructii se confrunta sunt:

      Intrarea in inactivitate a multor societati de constructii generata de nivelul redus al investitiilor publice  precum si de amânarea nejustificata de catre beneficiari a unor recepții ajunse la termen.

      Sincope consistente in asigurarea finantarii pe proiectele incepute,

      Mentinerea pozitiilor abuzive ale entitatilor achizitoare cu capital de stat in materie de conditii contractuale, caiete de sarcini etc.

      Majorarea nivelului minim al salariului de la 01.02.17 in contextul absentei mecanismului contractual de ajustare a prețurilor.

      Toleranta complice a multor entitati achizitoare in ceea ce priveste utilizarea unor operatori fara certificare prealabila a capabilitatii tehnice si umane in lipsa unor reglementari  adoptate,

      Apetitul unor beneficiari cum sunt CNIR sau PMB de a executa lucrari in regie proprie sau cu firme nou înființate in acest scop.

      Menținerea unor cerințe minimale legate de palmares  prea mari pentru proiectanți si constructori in condițiile in care in ultimii ani investițiile au scăzut.

      Efectele negative generate de implementarea intarziata a MPGT.

      Întârzierea promovării Legii Prevenției.

      Necorelări între legislația fiscală si cea a insolventei care devin bariere pentru firmele aflate in insolventa in vederea participării la licitații.

      Proiectul de modificare a Directivei CE privind detasarea lucratorilor.

      Dezinteresul guvernamental in materie de de promovare a unor programe de reabilitare a structurilor inalte critice, programe de consolidare la risc seismic, programe de desazbestizare etc.

      Dezinteresul guvernamental in materie de implicare a organizatiilor profesionale si patronale relevante in elaborarea Codului Urbanismului si Constructiilor anuntat de MDRAP.

 

C. Principalele masuri si propuneri pe care ARACO le sustine public la începutul  anului 2017 sunt următoarele:

1.    Anunțarea publica de catre guvernul actual prin ministerele sale precum si de catre autoritățile locale a etapelor relansarii proceselor investitionale din surse comunitare/ naționale/locale cu detalierea listelor de proiecte si  cu precizarea asigurarii/disponibilitatii resurselor financiare aferente.

2.    Promovarea prioritizata de catre Guvernul Romaniei prin ministerele aferente a investitiilor in continuare si a celor noi in domeniile infrastructurii rutiere, a infrastructurii CF, a infrastructurii de mediu, a infrastructurii energetice clasice si verzi, a infrastructurii edilitare, a infrastructurii din domeniul sanatatii, a infrastructurii agricole si din turism, a constructiilor de locuinte noi (inclusiv locuinte sociale), a programelor de reabilitare energetica a cladirilor vechi si noi, private sau publice.

3.    Promovarea in regim de urgentă a unui model de contract pentru proiectele finanțate public,  de catre ANAP / MFP / MDRAPFE cu consultarea asociațiilor profesionale si patronale relevante.

4.    Promovarea in regim de urgentă a unui mecanism de ajustare a prețurilor pentru lucrările in continuare ca urmare a efectelor majorării salariului minim asupra cheltuielilor cu manopera.

5.    Solicitarea poziției Consiliului Concurentei pe tema lucrărilor in regie proprie la fosta CNADNR sau a companiei de constructii înființata de PMB.

6.    Monitorizarea dinamica a implementarii Master Planului General de Transport

  7. Extinderea  cerinței minime pentru experienta similara atat pentru proiectanti  ( eventual la 5 ani) cat si pentru constructori ( eventual la 7 ani ).

   8.  Necesitatea corelarii dispozitiilor din Legea insolventei cu cele din Codul de procedura fiscala si cu cele din Ordinul 3654/2015 privind procedura de eliberare a certificatului fiscal din perspectiva accesului firmelor aflate in insolventa la procedurile de licitatie publica,

   9.  Clarificarea aspectelor legate de proiectul de lege cu TVA zero la vanzarile de locuinte din perspectiva cadrului legislativ comunitar si al efectelor urmarite, precum si analizarea posibilitatii mentinerii cotei reduse de 5% atat la prima vanzare cat si la urmatoarele ( prin reducerea cotei tot la 5%)

10. Promovarea  si sustinerea financiară a unor  programe speciale ( eficientizare energetică, structuri critice, protectie antiseismica, eliminare azbest din cladirile existente).

11.  Înființarea unei structuri ministeriale/ departamentale in cadrul Guvernului Romaniei cu atribuții directe metodologice si de reglementare in ceea ce privește activitățile specifice sectorului de constructii.

 

Presedinte,

Laurentiu Plosceanu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    23.03.2017

 

ARACO

- Comunicat de presa –

RISCURI SEMNIFICATIVE PENTRU SECTORUL DE CONSTRUCTII IN 2016 !

SE IMPUN MASURI ANGAJANTE POLITIC SI ECONOMIC !

Comunicat de presa 08.04.2016

Revista presei:

Articol bursa

Articol Agerpres

http://www.mediafax.ro/economic/araco-romanii-construiesc-tuneluri-cai-ferate-germania-tara-dati-parte-brutalitate-straini-infrastructura-con-struita-firme-romanesti-cele-straine-existe-impact-real-eco-nomie-15233758

 http://www.zf.ro/zf-24/araco-romanii-construiesc-tuneluri-cai-ferate-germania-tara-dati-parte-brutalitate-straini-infrastructura-con-struita-firme-romanesti-cele-straine-existe-impact-real-eco-nomie-15229878

http://www.capital.ro/plosceanu-constructorii-risca-sa-aiba-un-an-inactiv-in-2016.html

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/

http://www.arenaconstruct.ro/in-absenta-investitiilor-2016-va-fi-ultimul-esec-pentru-multi-constructori/?utm_source=Newsletter__Newsletter&utm_medium=araco.org&utm_campaign=newsletter_293655

http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2016/04/12/araco-riscuri-semnificative-pentru-sectorul-de-constructii-in-2016-se-impun-masuri-angajante-politic-si-economic/

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/araco-antreprenorii-straini-au-crescut-cu-70-80-pretul-lucrarilor-de-constructii.html


http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/araco-antreprenorii-straini-au-crescut-cu-70-80-pretul-lucrarilor-de-constructii.html

http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/analiza-constructorii-acuza-anaf-de-practici-fiscale-ilegale-si-abuzive.html
http://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/analiza-constructorii-acuza-anaf-de-practici-fiscale-ilegale-si-abuzive.html

 


 
 
 
 
Conferinta de presa ARACO, 28.11.2017

Participarea ARACO la la dezbaterea publica " Criza fortei de munca-Impactul asupra marilor proiecte de infrastructura" organizat de Intact Media Group la Palatul parlamentului, 27.11.2017
Congresul FIEC, 01.12.2017

Conferinta Nationala a ARACO, 29.11.2017

Trofeul Calitatii ARACO,editia XXII, 29.11.2017

Consultare MDRAPFE, AM POIM, BEI pe Modelele de contract, 14.11.2017

Consultare ANAP pe Modelele de contract, 14.11.2017

Sedinta CD al ARACO, 14.11.2017

Sedinta Colegiului Permanent al UGIR, 13.11.2017

Sedinta Comisiei de jurizare a Trofeului Calitatii ARACO, 09.11.2017

Participarea ARACO la SINUC 2017, 03.11.2017

Participarea ARACO la Conferinta RoBUILD, 02.11.2017

Sedinta Colegiului Permanent al UGIR, 02.11.2017

Intalnire de lucru ARACO-ARIC, 01.11.2017

Conferinta de presa ARACO, 26.11.2017

Semnare Memorandum OMT 600, 10.10.2017

Sedinta CD al ARACO, 09.10.2017
Sedinta membri ref OMT 600, 05.10.2017

Participarea ARACO la Conferinta AIIR, 04.10.2017

Intalnire de lucru ARACO-FPSC, 02.10.2017

Sedinta membri ref OMT 600, 25.09.2017

Sedinta membri ref OMT 600, 06.09.2017

Intalnire de lucru TFC-CDR, 12.07.2017

Sedinta CD al ARACO, 10.07.2017

Participarea ARACO la Congresul FIEC, 09.06.2017

Sedinta CD al ARACO, 29.05.2017

Participarea ARACO la Evenimentul organizat de Ambasada Austriei, 16.05.2017

Sedinta de certificare a capabilitatii, 15.05.2017

Participarea ARACO la Adunarea generala a EIC, 21.04.2017

Sedinta comuna de lucru ARACO-ARIC, 03.04.2017

Participarea ARACO la Conferinta

Capital pe teme de transporturi si infrastructura, 29.03.2017

Intalnire de lucru ARACO-Sectia economica a Ambasadei Austriei, 28.03.2017

Sedinta CD a ARACO, 27.03.2017
Conferinta de presa a ARACO, impreuna cu ADUC, la Romexpo, 24.03.2017

Participarea ARACO la ConstructExpo 2017, 22-26.03.2017

Participarea ARACO la dezbaterea organizata de CCIR pe tema invatamantului profesional dual, 22.03.2017

Paticiparea ARACO la dezbaterea organizata de CMC pe tema corelarii necesitatilor pietei muncii cu perspectivele de dezvoltare in zona Bucuresti-Ilfov, 21.03.2017

Intalnire de lucru ARACO si ARIC cu conducerea ANAP, 07.03.2017

Intalnire de lucru ARACO cu Presedintele ANAP, 01.03.17

Participarea presedintelui ARACO la emisiunea -Probleme la zi- de la RRActualitati, 28.02.2017

Sedinta Comitetului Director al ARACO, 27.02.2017

Intalnire de lucru ARACO- Strabag Romania, 21.02.2017

Participarea DG ARACO la sedinta de lucru cu ANAP impreuna cu FPSC, 14.02.2017

Participarea ARACO la sedinta FIEC cu membrii din Europa centrala si de est, Sofia, 13.02.2017

Intalnire de lucru ARACO-FPSC la UTCB, 08.02.2017

Sedinta Comitetului Director al ARACO, 30.01.2017

Participarea Presedintelui ARACO la sedinta ACPR, 17.01.2017

Participarea Presedintelui ARACO la sedinta Comitetului Consultativ pentru Antreprenoriat, 17.01.2017

Intalnire de lucru ARACO-Astaldi Romania, 13.01.2017

Intalnire de lucru ARACO-Hidroconstructia SA, 12.01.2017

Adunarea generală a FIEC, 02.12.2016

Participarea ARACO la seminarul “Contractarea în România. Riscuri, beneficii, managmentul contractelor, legislație, cele mai bune practici, dispute și arbitraj” - 29.11.2016

Trofeul Calității ARACO, ediția a XXI-a, 24.11.2016

Ședința Consiliului Central al ARACO, 24.11.2016

Ședința Comisiei de Jurizare, Trofeul Calității ARACO, 11.11.2016

Ședința Comitetului Director al ARACO, 10.11.2016

Participarea ARACO la ședința Colegiului Permanent UGIR, 09.11.2016

Întâlnire de lucru ARACO – STRABAG, 04.11.2016

Participarea ARACO la Conferința BNS – 25 ani, 01.11.2016

Sesiune certificare capabilitate membri ARACO, 31.10.2016

Ședința Comitetului Director al ARACO, 17.10.2016

Participarea ARACO la Conferința BPIE, 30.09.2016

Întâlnire de lucru ARACO – ASEMER, 05.09.2016

Întâlnire de lucru ARACO – ASTALDI, 26.07.2016

Adunarea generala ordinara a CSC,
31.05.2016

Participarea ARACO la întâlnirea cu misiunea economică flamandă, 24.05.2016

Ședinta Comitetului director al ARACO
23.05.2016

Ședinta Filialei ARACO Ardeal, 20.05.2016

Participarea ARACO la AG a UGIR, 16.05.2016

Ședinta Filialei ARACO Moldova, 13.05.2016


Intalnire parteneri sociali in constructii,
12.04.2016

Conferinta de presa ARACO,
08.04.2014

Participarea ARACO la sedinta ACD pe tema P118,la OAR,
05.04.2016

Participarea ARACO la Conferinta Real Estate & Construction Forum,
30.03.2016

Participarea ARACO la “CRITICAL INFRASTRUCTURE PROTECTION FORUM –CIP FORUM 2016,
30.03.2016

Participare ARACO la sedinta Aliantei pentru constructii durabile la OAR,
29.03.2016

Sedinta CD al ARACO
28.03.2016

Sesiune de certificare a capabilitatilor societatilor de constructii
28.03.2016

Intalnire de lucru CASSIMCO,
25.03.2016

Participarea ARACO la intalnirea de lucru MFE, ARACO, ARIC, PSC pe tema FIDIC,
24.03.2016

Intalnire de lucru la ARIC cu DG FIDIC, Enrico Vink
22.03.2016

Intalnire de lucru ARACO-Confederatia belgiana a constructorilor
15.03.2016

Intalnire de lucru ARACO-ARIC-PSC-MFE pe tema CSC FIDIC
11.03.2016

Intalnire de lucru UGIR cu Conducerea Camerei deputatilor
10.03.2016

Intalnire de lucru ARACO-ARIC-PSC-MFE
04.03.2016

Intalnire de lucru ARACO-AIIR-MDRAP
03.03.2-16 

Sedinta Filialei ARACO Bucuresti
03.03.2016

Participarea ARACO la seminarul organizat de Soka bau si CESE,
25.02.2016

Sedinta Comitetul sectorial constructii,
03.02.2016

Intalnire de lucru ANAP-ARACO pe tema Normelor de aplicare a Legii Achizitiilor publice,
28.01.2016

Intainire de lucru ARACO-CIROM, 26.01.2016

Sedinta Comitetului director ARACO-25.01.2016

Participare ARACO la seminarul FIEC pe tema EFSI-
21.01.2016


Arhiva de

       
   
   
 
Harta site
PREZENTARE
- prezentare ARACO

- hotararea de constituire
- statutul ARACO
- structura ARACO
- comitetul director
- consiliul central
- descrierea sectorului
- parteneriate
INFORMATII UTILE
-
noutati legislative
- noutati FIEC
- noutati CESE
- informatii UE
-
cereri de oferta

- oferte cursuri de pregatire
LEGISLATIE
-
legislatie specifica utila
- proiecte legislative
PARTENERIAT SOCIAL
- acordul social sectorial 2007-2009
- contract colectiv de munca
- casa sociala a constructorilor
- casa de meserii a constructorilor
- casa de siguranta in mediul de munca a constructorilor
- casa de concedii a constructorilor – 3C-
- comitetul paritar pentru muncitori migranti
- comitetul paritar pentru trusturi transnationale
- AEIP
- CES
- Fuziune dintre FGS FAMILIA si FNSCM Anghel Saligny
CERTIFICARE
- certificarea calificării profesionale a societăţilor de constructii
- certificarea produselor pentru constructii

 
MEDIA
-
comunicate de presa
- articole
- conferinte de presa
 EXTERN
-
parteneriate
- misiuni economice
- conferinte
- intruniri
- noutati parteneri externi

- licitatii externe
EVENIMENTE
- conferinte nationale
- conferinte regionale
- trofeul calitatii ARACO
- gala constructorilor de top
-
conferinte, seminarii, ateliere
PUBLICATII
-
buletinul ARACO
- alte publicatii
 PROIECTE
-
proiecte finalizate
- proiecte in derulare
- proiecte in pregatire

 

optimizat pentru Internet Explorer rezolutii mai mari de 1024x768

ARACO 2009