Regulament Trofeul Calității ARACO

În vederea stimulării preocupărilor care urmăresc creşterea calităţii lucrărilor executate, a competitivităţii sporite, precum şi a spiritului concurenţial, ARACO – asociaţie profesională-patronală a unităţilor de construcţii – instituie o distincţie profesională, numită Trofeul Calităţii.

Trofeul Calităţii ARACO se acordă şi se utilizează potrivit prevederilor prezentului regulament:

Art. 1. Trofeul Calităţii ARACO este o distincţie profesională  care se acordă unităţilor de construcţii-montaj pentru lucrări realizate în România sau în străinătate, de complexitate înaltă, realizate în condiţii de calitate deosebită.

Trofeul Calităţii se acordă numai unităţilor care au un sistem de asigurare a calităţii implementat.

Art. 2. Trofeul Calităţii ARACO se acordă sub forma unui însemn şi a unei diplome.

Unităţile de construcţii-montaj care au obţinut Trofeul Calităţii ARACO îl pot prezenta ca o referinţă privind nivelul calităţii realizat, atât în documentaţiile de preselecţie şi licitaţii, cât şi pe antetul scrisorilor.

Art. 3. Trofeul Calităţii ARACO se acordă anual, în anul următor celui în care a fost finalizată lucrarea, (finalizare validată prin existența unui proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor sau de recepție finală) înt-un cadru festiv, mediatizat, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor publice, ai organizaţiilor profesionale din România şi străinătate din domeniul sectorului de construcții, ai băncilor, reprezentanţilor presei, radioului şi televiziunii, ş.a.

Art. 4. Trofeul Calităţii ARACO se acordă la propunerea filialelor şi Comisiilor de specialitate ale ARACO, sau la cererea unităţilor de construcţii-montaj.

Documentaţia pentru aprobarea distincţiei va cuprinde o prezentare a lucrării propuse, nominalizarea proiectantului general al obiectivului de investiţii, subantreprenorii de specialitate şi asociaţii participanţi la execuţia lucrărilor şi precizarea exigenţelor prevăzute în proiectele de execuţie, comparativ cu performanţele de calitate realizate. Se vor prezenta referinţe de la investitor (beneficiar), proiectant, şi o copie după actul de recepţie la terminarea lucrărilor sau  de recepție finală. Totodată se vor prezenta secvenţe filmate cu părţi reprezentative ale lucrării, cu durata de 5 – 10 minute, precum şi un set de minim 10 fotografii relevante pentru calitatea lucrării.

Art. 5. Propunerile privind acordarea Trofeului Calităţii ARACO se verifică şi se avizează de o comisie de specialişti şi se aprobă de un juriu compus din cel puţin 5 personalităţi din execuţie, proiectare, cercetare şi învăţământ în construcţii, şi din alte instituţii implicate în asigurarea şi controlul calităţii construcţiilor. Hotărârea juriului se adoptă cu voturile majorităţii membrilor juriului.

Preşedintele juriului este preşedintele ARACO .

Art. 6. Membrii comisiilor de specialişti şi ai juriului se numesc de către Comitetul Director al ARACO.

Art. 7. Indemnizaţiile membrilor juriului şi ai comisiilor, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru verificarea propunerilor şi acordarea trofeului, se suportă de către ARACO.

Art. 8. Sumele necesare pentru organizarea verificării şi aprobării propunerilor, ca şi cele pentru organizarea festivităţilor de acordare a trofeului, se constituie din contribuţii ale unităţilor interesate. Nivelul contribuţiilor se stabileşte anual de către Comitetul Director al ARACO.

Art. 9. Contribuţiile firmelor participante sunt următoarele:

  • pentru verificarea propunerilor, contribuţia este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200 Euro, calculat la cursul de schimb al zilei în care se face plata şi se achită de toate unităţile care sunt propuse pentru acordarea trofeului;
  • pentru acordarea trofeului, contribuţia este egală cu echivalentul în lei a 1000 Euro, calculat la cursul de schimb al zilei în care se face plata şi se achită de unităţile care au obţinut trofeul.
Contact