ANGAJAŢI ÎN CONSTRUCŢII
430.000 +21% (2023 vs 2021)

PONDERE DOMENIU ÎN PIB
7.0% ÎN 2023 +0.4%

PRODUCŢIE REALIZATĂ
292 MLD. LEI  ÎN 2023

ANGAJAŢI ÎN CONSTRUCŢII
430.000 +21% (2023 vs 2021)

PONDERE DOMENIU ÎN PIB
7.0% ÎN 2023 +0.4%

PRODUCŢIE REALIZATĂ
292 MLD. lei  ÎN 2023

 

 

 

Votați pentru o Uniune Europeană unită, democratică, competitivă, durabilă și socială

 

În ajunul alegerilor pentru Parlamentul European, noi, membrii Comitetului Economic și Social European, reprezentând organizațiile societății civile, vă invităm, cetățeni ai UE, să vă exercitați dreptul democratic de a vota.

Parlamentul European, singurul organ al UE ales în mod direct, adoptă prin codecizie legile și bugetul Uniunii Europene. De asemenea, participă la procesul de numire a comisarilor europeni.

Votând în iunie, ca cetățeni ai UE, veți avea posibilitatea de a-i alege pe deputații în Parlamentul European și de a vota pentru o integrare europeană mai puternică.

Uniunea Europeană este o poveste de succes.

Am trecut prin perioade dificile, dar nimeni nu poate nega că Uniunea Europeană a fost garantul păcii, al democrației, al prosperității economice și progresului social pentru statele sale membre și cetățenii lor.

Datorită Uniunii, avem libertatea să lucrăm, să studiem și să facem afaceri în toate țările UE.

Cu toate acestea, încă ne confruntăm cu provocări. Preocupările noastre cele mai urgente sunt creșterea costului vieții și inflația, războaiele din vecinătate, migrația, urgența climatică și restrângerea spațiului civic.

Nicio țară din UE nu poate face față singură acestor provocări. Naționalismul, populismul și soluțiile bazate pe perspectiva unui singur stat nu sunt răspunsul adecvat. Colaborarea, cooperarea și convergența, însă, da.

Numai într-o Uniune Europeană unită, democratică, competitivă, durabilă și socială putem înregistra progrese reale în soluționarea acestor probleme și putem inversa inegalitățile și disparitățile din interiorul țărilor și dintre acestea.

UE se întemeiază pe valori comune – democrație, protecția drepturilor omului, libertatea de exprimare, statul de drept, toleranță, justiție, nediscriminare, egalitate, solidaritate și participare democratică. Aceste valori trebuie consolidate, apărate și ocrotite în permanență. Sărăcia și excluziunea socială trebuie prevenite cu orice preț.

 

Am învățat că pacea este durabilă numai în economiile și societățile în care domnesc coeziunea teritorială și socială, respectarea drepturilor fundamentale și statul de drept și care se întemeiază pe standarde ridicate în materie de justiție socială. Prin urmare, UE trebuie să fie un actor influent pe scena mondială pentru a preveni și soluționa conflictele, pentru a investi în multilateralism și pentru a construi o pace durabilă.

Numai o Uniune Europeană puternică va fi în măsură să își susțină modelul economic și social prin garantarea – într-un mod eficace și echitabil – a securității economice și alimentare, a competitivității globale și a tranziției digitale și verzi, deoarece acestea vor transforma modul în care trăim, producem, lucrăm și consumăm.

 Să milităm pentru o Uniune Europeană care îi plasează pe TOȚI cetățenii în centrul acțiunilor ei, care oferă șanse tuturor, permițându-le să își valorifice potențialul și să-și promoveze participarea activă la viața civică și la procesele politice naționale și europene.

 Să milităm pentru o Uniune Europeană extinsă, care să ne permită să trăim într-o societate pașnică și deschisă, care să protejeze mediul, în care fiecare dintre noi să fie respectat și în care să ne simțim legați printr-o identitate europeană, cu diversitatea ei culturală.

 

 Ca membri ai Comitetului Economic și Social European, ne unim eforturile pentru o UE care produce rezultate și răspunde mai bine așteptărilor și nevoilor cotidiene ale cetățenilor săi, ale lucrătorilor și ale întreprinderilor deopotrivă.

 

 Să ne unim forțele și să votăm pentru o Uniune Europeană unită, democratică, competitivă, durabilă și socială.

 

 Votul vostru contează.

 

 

Bruxelles, 20 martie 2024

 

 

Oliver RÖPKE

 

Președintele Comitetului Economic și Social European

 

 

Comitetul Economic și Social European avertizează că Pachetul pentru Apărarea Democrației ar putea să nu își respecte promisiunile

Pachetul de apărare a democrației al Comisiei Europene a făcut obiectul unei dezbateri în cadrul sesiunii plenare a CESE din aprilie. Membrii CESE și-au exprimat rezerve cu privire la calendarul și abordarea acestuia, în special pentru abordarea influenței străine. CESE a susținut că pachetul nu este doar ineficient, ci ar putea dăuna spațiilor civice din Europa.

În ciuda intențiilor sale declarate de a îmbunătăți transparența și responsabilitatea democratică în Europa, CESE consideră pachetul ”Apărarea democrației” ca fiind profund viciat. Acesta susține că pachetul a ajuns mult prea târziu pentru orice impact real asupra viitoarelor alegeri europene din 2024 și nu a reușit să abordeze recomandările anterioare ale Comitetului pentru consolidarea democrației europene.

În observațiile sale, președintele CESE, Oliver Röpke, a subliniat că „atunci când vorbim despre «pericole» pentru democrațiile noastre, este important să subliniem răspunsul ferm al UE și istoricul actualei Comisiei Europene în apărarea democrației, a drepturilor fundamentale, și statul de drept. CESE a ascultat, de asemenea, preocupările exprimate de mulți actori ai societății civile cu privire la ceea ce ei consideră că sunt riscuri ale pachetului. Trebuie să găsim o abordare comună pentru a combina apărarea democrației și toate garanțiile necesare pentru a păstra spațiul civic”.

În timp ce CESE sprijină obiectivele de transparență ale propunerii de directivă privind lobby-ul desfășurat în numele țărilor terțe, se opune ferm metodelor propuse, avertizând împotriva consecințelor nedorite asupra spațiilor civice. Christian Moos, raportorul CESE pentru avizul privind pachetul de apărare a democrației, a spus: „considerăm această directivă ca fiind periculoasă. Seamănă cu legea „agenților străini”. Este posibil să stigmatizeze ONG-urile. În mod clar, propunerea actuală ar trebui retrasă. Riscă să se adauge la problema micșorării spațiilor civice în Europa și asta este ceva ce Comisia nu și-ar dori să fie cu putință”.

Coraportorul José Antonio Moreno Díaz și-a exprimat scepticismul cu privire la capacitatea pachetului de a aborda cauzele fundamentale ale erodării democratice la granițele UE: „Anumite guverne naționale și regionale, precum și forțele și partidele politice pun la îndoială valorile și principiile UE”. Concentrându-se îndeaproape pe amenințările externe, pachetul trece cu vederea eforturile insidioase de a destabiliza democrațiile UE din interior, creând astfel un punct mort periculos.

Ken Godfrey, directorul executiv al Parteneriatului European pentru Democrație, a avertizat cu privire la potențialele capcane ale directivei propuse: „Ingerința străină rău intenționată este o problemă în multe democrații, dar directiva propusă nu va putea aborda obiectivele politice declarate și va creează noi probleme UE, încurajând pe cei care doresc să folosească legile de tipul agenților străini pentru a submina democrația”.

CESE salută recomandările pachetului privind alegerile incluzive și participarea civică, dar îndeamnă la un cadru juridic mai puternic. Avizul solicită o implicare sporită a societății civile în elaborarea politicilor UE și ca alegerile să fie accesibile universal. Protejarea democrației înseamnă protejarea valorilor fundamentale și integrarea grupurilor marginalizate prin educație politică și creșterea gradului de conștientizare și prin armonizarea procedurilor în statele membre.

Directorul general al Direcției Generale Justiție și Consumatori a Comisiei Europene, Ana Gallego Torres, a recunoscut criticile aduse pachetului și potențialul acestuia de a stigmatiza anumiți actori, dar este încrezătoare că există măsuri pentru limitarea acestei posibilități, afirmând că ” pare să existe un acord larg cu privire la obiectivele acestei propuneri, existența provocărilor și necesitatea de a le aborda. Ne angajăm să lucrăm împreună cu societatea civilă, deoarece „o abordare a întregii societăți” este necesară pentru a implementa acest pachet în mod eficient, în conformitate cu aceste obiective”.

Contact