Susținere și Dezvoltare
ARACO
Pionierat în Evoluția Industriei Construcțiilor
Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții, ARACO este o asociație patronală, profesională, neguvernamentală și apolitică. Asociația este organizată pe baza liberei asocieri a membrilor săi, este de tipul non-profit și funcționează pe baza unui statut aprobat de Conferința Națională, conform Legii 62/2011.
ARACO este membră a FIEC (Federația Industriei Europene a Construcțiilor), organism recunoscut de Uniunea Europeană ca partener social, din 1995.
Ce facem pentru domeniul construcțiilor și pentru compania ta?
6 motive să fii parte din ARACO
Parteneriat pentru Progres în Industria Construcțiilor
Reprezentare colectivă la nivel sectorial, național și internațional
Informații actualizate și resurse profesionale
Comunitate puternică cu o voce unitară
Promovare & Credibilitate
Definire standarde aferente industriei
Dezvoltare profesională
Cu ce îi susținem pe membrii ARACO?
Ce servicii oferim?
- lobby pentru industria de constructii si mediul de afaceri din Romania și străinătate
- parteneriate internaționale
- dialog social la nivel de Guvern/ministere, autoritati locale si parteneri sociali sindicali
- informatii specifice sectorului si membrilor
- certificare capabilitate societati
- organizare de conferinte si seminarii la nivel regional si national
- organizare de conferinte de presa
- asistenta comerciala, fiscala, tehnica, sociala si juridica
- promovare si derulare proiecte cu finantare europeana
- organizare cursuri de formare profesionala sau specializare
Statutul ARACO
supus aprobării Conferinţei Naţionale ARACO din 16 martie 2001 şi înregistrat în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor prin Hotărârea Judecătorească nr. 866/25.01.2002 a Judecătoriei Sectorului VI, Bucureşti.
special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor de la grefa Judecătoriei Sectorului VI.
Statutul a fost completat şi aprobat conform Hotărârii Conferinţei
Naţionale din 13 aprilie 2011.
ARACO încearcă să rămână un loc de întâlnire al intereselor legitime ale constructorilor români și europeni.
Evoluția din acest an are potențial de creștere în ciuda dezvoltarilor legislative regretabile din anul precedent cu impact direct asupra profitabilității constructorilor. Sunt multi factori de care va trebui sa ținem cont în 2024:
- ritmul lent al evoluției proiectelor aflate în derulare,
- evolutia inflației,
- conditiile de creditare neprietenoase,
- dificultatile în materie de obținere de autorizații,
- rafala de procese elective în diversele planuri administrative,
- penuria de resurse umane,
- dinamica greu predictibila a evoluției contextului geopolitic și influenta sa dpdv economic.
Desi prognoza pentru piețele din Europa de est este negativă, sectorul de construcții din România are potențial de creștere dacă provocările menționate mai sus vor fi gestionate inteligent atât în plan politic cât și în plan operational.
Citește întreg articolul: aici.
Plosceanu Aurel – Laurențiu
Un reper distinct îl reprezintă dimensiunea europeană a activităților noastre, ARACO devenind membră a FIEC cu mai mult de un deceniu înainte de aderarea României la UE. O dimensiune aparte o veți regăsi în dinamica pledoariei asociației pentru calitatea lucrărilor executate prin perseverența continuării în timp a ” Trofeului Calității ARACO „și opțiunea strategică a multor membri din asociație pentru a-și consolida reputația prin proiecte realizate la standarde înalte de calitate.
Veți regăsi, atât în monografiile ARACO, cât și în prezentul site, informații utile și pertinente privind certificarea capabilităților tehnico profesionale pentru membrii ARACO, informații privind implicarea asociației in parteneriate cu organizații de profil similar din Germania, Italia, Bulgaria, Moldova și China.
Generații dupa generații – toți am înțeles necesitatea protejării și promovării intereselor generale ale contractorilor, executanților specializați, ale celor implicați în activitățile suport pentru proiectele de construcții.
Plosceanu Aurel – Laurențiu
ARACO a fost generat ca un proiect al constructorilor din România din perspectiva nevoii de a naviga prin ape necartografiate. Acum, după mai bine de 30 de ani, după schimbările de regim politic, economia intră într-un cadru nou ale căror repere trebuiau redefinite și mai ales, trebuiau să redevină operaționale. Acestor schimbări le-au urmat procesele de privatizare, o competiție redefinită și acerbă, o serie de crize sistemice, aderarea la spațiul UE cu adaptările dinamice subsecvente și mai nou o cruntă criză sanitară însoțită de crize economică si socială extinse.
Plosceanu Aurel – Laurențiu
TROFEUL CALITĂȚII
Distincție profesională care a fost instituită din 1995, în vederea stimulării preocupărilor pentru creșterea calității construcțiilor, dar și pentru a recompensa realizările deosebite în acest domeniu. Trofeul se acordă societăților de construcții pentru lucrări de calitate deosebită, finalizate în anul anterior acordării distincției.
“Trofeul Calității” este marcă înregistrată la OSIM din 1995, reînnoit în 2019, cu nr. 2RO38574.